Video-verslag 1300 jaar Deurne

Aanleiding
In 2021 was het 1300 jaar geleden dat in 721 in een akte te Echternach is vastgelegd de schenking van een hoeve en grond genaamd Durninum aan St.Willibrordus. Vanuit die hoeve is door de eeuwen heen het dorp Deurne ontstaan. De overdracht in 721 vormde hierbij een belangrijke mijlpaal.
Museum Techniek met ’n Ziel wil dit beeldend tot uitdrukking brengen, door deze akte vanuit het klooster in Echternach naar Deurne te brengen met de communicatiemiddelen van toen tot heden.

De Tocht
De afstand van Echternach naar Deurne wordt in 4 dagen overbrugd: te voet, te paard, met postduiven, per postkoets en met de optische telegraaf van Claude Chappe.

Feestelijke ontvangst
De 4e dag op Hemelvaartsdag komt de akte aan in Meijel en wordt bij het Willibrordusputje in ontvangst genomen door de commissaris van de koning van Brabant, gevolgd door een intocht en ceremonie in Neerkant. De feestelijke optocht wordt in Deurne voortgezet vanuit het Kloosterhotel Willibrordhaeghe naar het centrum van Deurne. Bij het Cultuurcentrum neemt burgemeester Greet Buter de akte feestelijk in ontvangst en meldt dit via whatsapp terug aan de abt in Echternach.