Museum Techniek met ‘n Ziel heeft nu status erkend museum gekregen.

NEERKANT – Het museum Techniek met een Ziel in Neerkant heeft vorige week officieel de status van erkend museum gekregen. Het museum kan zich nu meer op de toekomst gaan richten om de collectie uit te breiden en de groei door te zetten. (Artikel Weekblad voor Deurne).

Samen met de vrijwilligers werd vrijdag (18 oktober 2019) de erkenning gevierd. (Foto: Marius van Deursen)

Deze erkende status brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee voor het museum. Zo kunnen ze de museumjaarkaart gaan voeren, waarmee het bestuur hoopt dat de bezoekersaantallen zullen stijgen. Ook een vermelding in het museumregister en deelname aan landelijke campagnes voor de Nationale Museumweek moeten daarbij helpen. Financiële voordelen kan deze status ook hebben. Een provinciale subsidie voor de vernieuwing van kleine en middelgrote musea in Brabant is namelijk ook pas aan te vragen als je officieel als museum erkend bent. Verder helpt het ook mee aan de bekendheid en daardoor is het gemakkelijker om nieuwe (jongere) vrijwilligers aan te trekken.

Papierwinkel
Maar die erkenning is niet zomaar verkregen. Om die te krijgen moest er veel werk verzet worden. Voorzitter Ad Cosijn vertelt: “We moesten heel wat beleidsplannen opstellen, onder meer over de toekomstvisie op korte en lange termijn, maar bijvoorbeeld ook een personeelsplan en een veiligheidsplan. Ook moest de hele collectie geregistreerd worden, elk artikel werd genummerd en vastgelegd in de boeken met functie, herkomst en geschiedenis. Een monnikenwerk, waar een vrijwilliger jarenlang lang elke week een ochtend mee bezig geweest.”

Van zolder naar bankgebouw
Het museum is in 2003 gestart door Henk Joosten boven zijn winkel Jéhabé. Op zolder richtte hij een museum in met oude apparaten, veelal geschonken. Die collectie breidde zich steeds verder uit. Toen Jéhabé stopte moest het museum naar een ander pand. Het belandde in het oude Rabobank gebouw waar het nog altijd gevestigd is. Op de nieuwe locatie is het museum flink gegroeid en ook de bezoekersaantallen hebben een aardige klim genomen. Van zo’n 600 bezoekers per jaar op de zolder, naar ruim 4.000 betalende bezoekers per jaar momenteel. Oprichter Henk Joosten is hartstikke trots. “Ik vind het vooral heel bijzonder dat we met z’n allen zoiets klaar hebben gekregen. En dat we zoveel vrijwilligers hebben die het werk allemaal leuk blijven vinden. Dat is het mooie in een dorp, zeker in Neerkant, mensen werken prachtig mee.” Cosijn vult aan: “En het museum moet natuurlijk ook aanslaan bij het publiek. In Neerkant wonen zo’n 1800 mensen, die zijn allemaal al een meerdere keren hier geweest, maar op die bezoeken alleen kun je een museum niet draaiende houden. Het moet bekendheid krijgen en dat lukt nu ook steeds beter. Bezoekers komen uit het hele land. Onderling maken we wel eens de grap dat mensen over een paar jaar zeggen ‘Deurne? Dat ligt toch bij Neerkant?’”, lacht Cosijn.

‘Ik vind het vooral heel bijzonder dat we met z’n allen zoiets klaar hebben gekregen’

Uitbreiding
Het museum heeft voor dit jaar voor het eerst een subsidie toegekend gekregen vanuit de gemeente. Dat geld, plus een schenking van een particuliere stichting, wordt gebruikt om de collectie uit te breiden. “We zijn ver gekomen met geschonken apparaten, maar in de tijdlijn van 1800 tot nu ontbreken er toch nog een aantal belangrijke dingen”, aldus Cosijn. “Sommige spullen kunnen we nu eenmaal niet van particulieren krijgen, zoals zendapparatuur, want die heeft nooit bij de particulieren in huis gestaan. Die dingen moeten we kopen uit verzamelingen of van andere musea en daarvoor gebruiken we het geld.” Daarmee is Techniek met een Ziel al een stuk completer geworden. Voor uitbreiding is op de huidige locatie echter geen ruimte meer. “We vinden het zonde om stukken die er nu staan weg te halen uit het museum, daarom komen we ruimte tekort. Samen met de gemeente hebben we al gekeken of we misschien kunnen verhuizen naar de kerk hier in Neerkant, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Het kerkbestuur wil de kerk wel verkopen, maar die prijs kunnen wij er niet voor betalen. “In het dorp vindt iedereen de kerk een logische keuze. Dat gebouw is vanuit goodwill van de gemeente al tot drie keer toe opnieuw opgebouwd. Het voelt dan ook niet helemaal eerlijk dat we voor een maatschappelijke voorziening nu weer de hoofdprijs zouden moeten betalen. Daarom kijken we verder, want we moeten toch een stap gaan zetten.”

Nieuwe plek
“Als de kerk niet haalbaar is, zou het mooi zijn als we in het dorpshart, een nieuwe plek kunnen krijgen als dit opgeknapt wordt. Uiteraard is blijven in het huidige pand ook nog steeds een optie, maar dan is er wel een flinke verbouwing nodig. Zo is er bijvoorbeeld niet eens een lift in het pand aanwezig, waardoor voor veel (oudere) bezoekers de tentoonstelling op de bovenverdieping niet toegankelijk is.” De gesprekken zitten nog in een beginstadium, dus meer duidelijkheid over dit onderwerp zal nog even op zich laten wachten. In de tussentijd werken de ruim 65 vrijwilligers met passie verder aan het museum. Na de landelijke reparatie dag waarop onlangs 33 antieke radio’s gerepareerd zijn van mensen uit het hele land, zijn de vrijwilligers nu alweer druk met de voorbereiding voor een themaweek rondom het honderdjarig bestaan van officiële radio uitzendingen.