Huldiging Yara

Huldiging Europees Kampioene Veldrijden 2019 Yara Kastelijn.

Vijf maanden en 8 dagen na de oorspronkelijke geplande huldiging, en 8 maanden en 5 dagen na die geweldige dag in het Italiaanse Silvelle, stond dan eindelijk de huldiging van de eerste professionele Europese Kampioene uit Neerkant op het programma nadat deze eerder vanwege de corona-perikelen was afgelast.

Even voor 19.00 stond er een lange rij van belangstellenden vanuit het centrum tot aan de Moost om zich aan te melden en met een kopje koffie en een stukje taart  plaats te nemen op het plein achter het gemeenschapshuis in de Moost.  Op het podium zaten de familie en vriend van Yara, maar de kampioene zelf was nog niet aanwezig. Nadat presentator Van Horik, die beroepsmatig regelmatig koersspeaker van dienst is geweest bij wedstrijden van Yara, in een vogelvlucht door  Yara’s carrière ging vanaf 2006, werd Yara even later onder een staande ovatie van de 225 toegestroomde supporters (waarvan enkele helemaal vanuit België naar Neerkant waren gekomen) door haar broer Kenny in een open auto het terrein opgereden waar nog een ereronde volgde alvorens ook zij plaatsnamen op het podium.

Hierna keken de aanwezigen nog 1 keer terug naar een samenvatting van die geweldige solo op  november 2019.  Op de vraag wanneer Yara wist dat ze ging winnen antwoordde ze: “Toen ik voor de laatste keer de finishstraat inreed, maar de overmacht was toch echt wel stukken groter.. “

Gedurende de avond komt ook het geheim achter dit grandioze succes naar voren; als klein meisje van 8 vroeger op de fiets hield ze simpelweg niet van verliezen, en ook kwam het verhaal van de pannenkoeken die ze altijd voor de wedstrijd at, naar buiten.  Twee ex-prinsen hebben ooit nog geprobeerd enkele pannenkoekenproducenten als sponsor te werven. Deze bedrijven zullen spijt hebben dat ze daar niet op in zijn gegaan…  Zelfs een officiële sterreclame werd er van gemaakt, als parodie op Pietertje die door de pindakaas groot geworden is, waarin de kleine Yara door de Neerkantse bossen fietste waar ze haar eerste meters over de zandheuvels maakte, genietend van haar pannenkoeken aan tafel en afsluitend met de tekst: ‘Jaren later werd Yara Kastelijn Europees kampioen’.

Rond de klok van kwart voor 8 werd onder een live versie van het Wilhelmus de Nederlandse vlag gehesen waarna burgemeester Hilko Mak nogmaals zijn felicitaties over komt brengen waarbij hij haar een nog mooier en blessurevrij nieuw seizoen toewenst met nog mooiere overwinningen die er zeker gaan komen..  wie weet bij een van haar doelen, NK, EK en WK 2020. Ook Ad Cosijn van Leefbaar en Vitaal Neerkant haalt nog wat herinneringen op van hoe ze over de Moostdijkse Bergen fietste en brengt zijn felicitaties uit. En helaas niet fysiek aanwezig, maar via een verbinding met Como, mag Yara ook de felicitaties van niemand minder dan Mathieu v/d Poel in ontvangst nemen.

Tot slot waren er ook een aantal cadeaus.  Een speciaal voor haar geschreven versie van “de eenzame fietsster” werd live opgevoerd door Hilke van Heugten en Pieter van de Moostdijk.

Van de Neerkantse gemeenschap in samenwerking met Leefbaar en Vitaal Neerkant kreeg ze een speciaal voor haar gemaakt fietsbeeldje wat door Catharina Basten en Ton Meulen ontworpen en gemaakt werd.

Haar eigen buurt verraste haar met een straatnaambordje voor het fietspaadje heel dicht bij haar huis. De aanvraag ligt inmiddels bij de gemeente, maar is officieel nog niet bekrachtigd, en ondanks dat scheidend burgemeester Hilko Mak daar niet per decreet die avond zijn fiat op kon geven zou het natuurlijk geweldig zijn als hij nog voor zijn aanstaande pensioen, samen met onze geweldige kampioen “Yara’s Paedje” officieel kan openen.